Gruszka w cieście francuskim

Gruszka w cieście francuskim
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Szybki, ale bardzo efektowny deser. Doskonały na imprezę karnawałową jak i na kinder party dla dzieciaków.

Składniki

  • ciasto francuskie mrożone
  • gruszka 2 sztuki
  • migdały
  • cynamon
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać ze skórki, obtoczyć w cynamonie, wydrążyć od spodu, żeby pozbyć się pestek, nasypać do środka garść migdałów.
    Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i wykroić 2-3 wąziutkie ale długie paski ciasta. Gruszki zaczynamy owijać ciastem od góry, zostawiając zakładki żeby ładnie wyglądały. Na dole zlepiamy ciasto, aby migdały nie wyleciały. Gruszki smarujemy jajkiem, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika na jakieś 15- 20 minut w temp. 200 st. Muszą się ładnie zarumienić.

  2. Gruszki najlepiej smakują na gorąco podane z sosem jogurtowo-miodowo- cynamonowym, czyli : mały jogurt, łyżeczka miodu i łyżeczka cynamonu. Pycha!

    Nadzienie gruszki może być inne, np. łyżeczka ulubionego dżemu, 2 kostki czekolady - wg uznania!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 01 stycznia 2018
Oj tak :) Szybko ale jak efektownie!I co najważniejsze-PYSZNIE :)
Składniki
  • ciasto francuskie mrożone
  • gruszka 2 sztuki
  • migdały
  • cynamon
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka miodu
Składniki