Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypiek, który powstaje szybko, bez problemów i ceregieli, nie trzeba czekać, aż ostygnie, smakuje na ciepło, na zimno, zawsze. Tradycyjnie obwarzanki greckie składają się z dwóch warstw ciasta francuskiego z warstwą ciasta kruchego pomiędzy. U mnie w środku jest warstwa ciasta serowego
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Składniki
Przygotowujemy ciasto twarogowe. Wszystkie składniki powinny być zimne. Mąkę z solą i sodą zmiksować z posiekanym masłem. Dodać twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i żółtko, krótko wyrobić i włożyć do lodówki na 0,5 h. Dodatkowo potrzebujemy arkusz ciasta francuskiego.
Arkusz ciasta francuskiego przekroić na pół. Wyjdą 2 kwadraty 24 cm. Ciasto serowe rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na taki sam kwadrat (wykorzystuję papier w który zawinięte było ciasto francuskie).
Jeden płat ciasta francuskiego posmarować jajkiem, na to położyć ciasto serowe, posmarować jajkiem, na to ciasto francuskie. Przejechać wałkiem lekko dociskając. *Ciasto serowe łatwo przenieść na papierze między którym było wałkowane. Z jednej strony odkleić papier, nanieść tą stroną na ciasto francuskie, odkleić papier (łatwo odchodzi)
Podzielić na 12 pasków 2 cm, każdy skręcić spiralnie wokół własnej osi, zlepić końce tworząc obwarzanek, posmarować jajkiem, oprószyć cukrem pudrem. Piec 15-20 min w 200C. *Czynności powinny przebiegać szybko, aby ciasto się zbytnio nie ociepiło *W trakcie pieczenia pierwszej tury, drugą wkładamy do lodówki
Upieczone oprószyć cukrem pudrem.