Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grecka musaka"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 64
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 39
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 64
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 39
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Sześć żaroodpornych misek posmaruj oliwą.
Plastry bakłażana skrop oliwą i podsmaż na patelni grillowej (1-2 minuty z każdej strony). Odłóż je na bok. Następnie podsmaż cebulę i czosnek (3-4 minuty). Zwiększ ogień, dodaj mięso i smaż, mieszając, aż zbrązowieje. Dodaj pomidory, wino i gałkę muszkatołową. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku.
Na sos wymieszaj w rondelku mleko z mąką. Gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć (3-4 minuty).
Ułóż plastry bakłażana na dnie przygotowanych misek. Wyłóż na nie mięso, a potem sos. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 20-25 minut. Podawaj musakę posypaną oregano, z sałatą i chrupiącym pieczywem.Źródło: Olivia