Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grecka babka jogurtowa"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 82
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 190
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7982
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 82
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 190
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7982
Składniki
Pistacje (niesolone) posiekać. Masło utrzeć ze szczyptą soli i cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając, kolejno wbijać jajka.
Następnie do masy na przemian dodawać porcje pistacji oraz mąki uprzednio wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać jogurt typu greckiego. Dobrze wymieszać ciasto mikserem.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać ciasto, łopatką wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. Babkę lekko przestudzić w foremce, potem ostrożnie wyjąć ją i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Sok cytrynowy zagotować z miodem. Przestudzoną babkę gęsto ponakłuwać długim patyczkiem i polać syropem miodowym.
Czas przygotowania: Około 75 minutŹródło: Życie na gorąco