Granita arbuzowa

Granita arbuzowa
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Granita to orzeźwiający deser, nieoceniony podczas gorącego lata. Podobnie jak, lody można go przyrządzić z rozmaitych owoców: melonów, brzoskwiń, jagód, a także z kawy.

Składniki

  • 750 g arbuza, pokrojonego w kostkę, bez pestek !
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Włożyć kawałki arbuza do miksera i zmiksować na puree. Przecedzić przez
    gęste sito do miski.
    Z podanej ilości powinno się otrzymać 500 ml przecieru.
    Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
    Dodać sok cytrynowy oraz przecier z arbuza i dokładnie wymieszać.
    Przelać do płytkiego, metalowego lub szklanego naczynia o wymiarach 22x33 cm.

  2. Wstawić bez przykrycia do zamrażarnika na 1-2 godziny. Gdy zaczną tworzyć się kryształki lodu, dokładnie wymieszać widelcem.
    Ponownie wstawić do zamrażarnika i co 30 minut rozkruszyć widelcem kryształki lodu.
    Granita powinna się zamrozić w ciągu 2 godzin i mieć postać kryształków lodu.
    Podawać w pucharkach.

Komentarze do przepisu (2)

Zazula1 15 lipca 2014
Doskonała na upały :)
Kuchareczka2000 15 lipca 2014
Zgadzam się :)
Składniki
  • 750 g arbuza, pokrojonego w kostkę, bez pestek !
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki