Gotowany sernik orzechowy z rodzynkami

Gotowany sernik orzechowy z rodzynkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Sernik gotowany na herbatnikach, z masą serową z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i rodzynek, oblany mleczną czekoladą.

Składniki

  • ok. 400g herbatników
  • 1kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 150g masła lub margaryny
  • 1szkl. cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka
  • 0,5szkl. mleka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 100g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Masło/margarynę włożyłam do garnka. Dodałam ser, cukier i jajka i zaczęłam to podgrzewać, mieszając cały czas, aby uzyskać jednolitą masę. Gdy już wszystko się rozpuściło i połączyło ze sobą, podgrzewałam masę dalej, mieszając już tylko co jakiś czas. Proszki budyniowe rozmieszałam w mleku i gdy masa serowa zaczęła bulgotać, wlałam przygotowaną mieszankę budyniową. Masę intensywnie mieszałam, dalej podgrzewając aż zgęstniała. Na koniec do masy seriwe dodałam orzechy i rodzynki i wymieszałam jeszcze raz.Tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastka wyłożyłam połowę masy serowej i ułożyłam drugą warstwę herbatników. Na to wyłożyłam resztę masy serowej i ostatnią warstwę herbatników. Ciasto odstawiłam, aby wystygło. Gdy sernik był wystudzony zrobiłam polewę. Śmietankę podgrzałam, wrzuciłam do niej połamaną czekoladę i mieszałam aż się połączyły w jednolitą polewę. Polewą posmarowałam ciasto i wstawiłam je do lodówki na całą noc.

Składniki
  • ok. 400g herbatników
  • 1kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 150g masła lub margaryny
  • 1szkl. cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka
  • 0,5szkl. mleka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 100g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%
Składniki