Gotowane muffinki pomarańczowe

Gotowane muffinki pomarańczowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wilgotne i aromatyczne ucierane muffinki gotowane w garnku, polane białą czekoladą.

Składniki

  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1/3szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 7 daktyli suszonych
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 35g białej czekolady

Przygotowanie

  1. Miękkie masło umieściłam w misce miksera. Dodałam do niego cukier zwykły oraz waniliowy i ucierałam na puszysty krem. Do utartego masła dodałam jajka i zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową wymieszałam w osobnej misce z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Mieszankę suchych składników wmiksowałam powoli do masy maślano - jajecznej. Pomarańczę sparzyłam wrzątkiem i wyszorowałam. Otarłam z niej skórkę i wrzuciłam ją do ciasta. Daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki i również wrzuciłam do ciasta. Ciasto wymieszałam łyżką. Silikonową foremkę na muffinki wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną.

    Nałożyłam do foremek ciasto (nie używałam papilotek!). Formę Nakryłam szczelnie formą aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryłam i ustawiłam na gazie. Zagotowałam babeczki, zmniejszyłam ogień i od tego momentu gotowałam je ok. 30 minut. Po ugotowaniu formę od razu wyjęłam z garnka i zdjęłam formę. Muffinki pozostawiłam w foremce do wystygnięcia, a następnie wyłożyłam je na talerz. śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko na jednolitą polewę. Każdą babeczkę polałam łyżeczką czekolady pozwalając jej trochę pospływać bokami i posypałam wierzch wiórkami kokosowymi.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 29 grudnia 2019
Takich jeszcze nie jadłam a brzmią niesamowicie pysznie :)
WanilioweImprowizacje 29 grudnia 2019
:-)
sereberko80 29 grudnia 2019
czy w smaku są podobne do babki gotowanej w specjalnej foremce?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1/3szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 7 daktyli suszonych
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 35g białej czekolady
Składniki