Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gotowana babka z karmelem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Składniki
Czas przygotowania: 180 minut. Poziom: średni.
Masło, cukier, mąkę, jaja zmiksuj na puszystą masę. Wmieszaj skórkę, orzechy i rodzynki. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do polowy formy). Gotuj 2 godziny na wolnym ogniu.
W razie potrzeby uzupełniaj wodę. Wyjmij z garnka. 30 minut przed końcem gotowania babki przygotuj sos. Wsyp cukier do rondelka, wlej 150 ml zimnej wody.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż nabierze ciemnozłotego koloru. Rondel zdejmij z ognia i dodawaj po kawałku zimnego masła (uwaga, bo będzie pryskać), aż sos będzie gęsty i gładki. Dolej whisky ze śmietanką i gotuj 1-2 minuty. Babkę wyjmij na półmisek, polej sosem karmelowym. Podawaj.Źródło: TV14