Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gospodarska z klopsikami i groszkiem cukrowym"
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 63
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24058
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 63
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24058
Składniki
Zioła opłucz, osusz, oderwij listki i bardzo drobno posiekaj je. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj połowę posiekanych ziół, bułkę tartą oraz wbij jajko. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Dobrze wyrób, następnie uformuj z niej zgrabne małe kulki.
Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Gotuj je ok. 3 minut w posolonej wodzie. Groszek cukrowy oczyść, strąki opłucz, pokrój w ukośne paseczki.Wrzuć je na posolony wrzątek. Gotuj bez przykrycia ok. 10 minut. Ugotowane warzywa odcedź, dobrze osącz na sitku.
Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Fasolę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, poczekaj, aż dobrze ocieknie. Pozostałe zioła wymieszaj z jogurtem i sokiem cytrynowym. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż klopsiki. Smaż je 8 minut. Często obracaj, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Przygotowane warzywa wymieszaj w salaterce z klopsikami. Przed podaniem sałatkę polej sosem jogurtowym. Najlepiej serwuj ją z chrupiącym pszennym pieczywem.
ok. 40 minut, 1 porcja zawiera 480 kcalŹródło: Tina