Gofry z dżemem.

Gofry z dżemem.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Jan16
Smakowity deser na podwieczorek.

Składniki

  • mąka wrocławska 200 g
  • cukier kryształ 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • mleko 1 szklanka
  • dżem owocowy 250 g
  • jajka 3 sztuki
  • masło 1 łyżka
  • olej - do posmarowania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki czyli jajka, mąka, tłuszcz cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia sól po kolei wrzucamy do miski dokradnie mieszamy.
    Następnie dolewamy tyle mieka, aby uzyskać ciasto gęstsze niż na naleśniki. Odstawiamy przygotowane ciasto
    na ok. 30 min.

  2. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy olejem.


  3. Przygotowane ciasto nalewamy na gorąca gofrownicę (ok. trzech łyżek), zamykamy i pieczemy 3 - 5 min.

  4. Gofry podajemy na ciepło posmarowane dżemem ...

  5. .... lub posypujemy cukrem pudrem (wg uznania). SMACZNEGO !.

Składniki
  • mąka wrocławska 200 g
  • cukier kryształ 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • mleko 1 szklanka
  • dżem owocowy 250 g
  • jajka 3 sztuki
  • masło 1 łyżka
  • olej - do posmarowania
Składniki