Gofry pokrzywowe na kefirze

Gofry pokrzywowe na kefirze
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Gofry z dodatkiem pokrzywy. Wyszły wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. A do tego w pięknym kolorze!

Składniki

  • Kefir - 350ml
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 3 łyżki
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki + do nasmarowania gofrownicy
  • Pokrzywa - garść liści
  • Do posypania - cukier puder

Przygotowanie

  1. Pokrzywę dokładnie myjemy i siekamy.

    Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy kefir, olej, proszek, mąkę, pokrzywy i mieszamy trzepaczką. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

    Porcje ciasta wylewamy do nasmarowanej gofrownicy. Musi myć bardzo dobrze nagrzana. Pieczemy, aż ciasto będzie ładnie przyrumienione i będzie odchodzić od brzegów.

    Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

Super pomysl na pokrzywe, pycha :)
Składniki
  • Kefir - 350ml
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 3 łyżki
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki + do nasmarowania gofrownicy
  • Pokrzywa - garść liści
  • Do posypania - cukier puder
Składniki