Gofry

Gofry
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Proste gofry a dziesiątki pomysłów .

Składniki

  • * 3 szklanki mąki * 2 szklanki mleka * 3 jajka
  • * 100 ml oleju * Pół torebki cukru waniliowego
  • * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * Szczyptę soli
  • * 3 łyżeczki cukru * Olej w małej miseczce oraz mały pędzelek

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do wysokiego naczynia . Dodajemy cukier cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli . Wszystkie produkty sypkie delikatnie wymieszać łyżką . Następnie Dodajemy żółtka a z białek ubijamy pianę .Wlewamy olej oraz mleko i miksujemy wszystko na wysokich obrotach , aby nie było grudek . Do tak dobrze wyrobionych składników dodajemy ubitą na sztywno pianę i delikatnie mieszamy łyżką , starając się przekładać ciasto z dołu do góry aby masa mogła nabrać pulchności .

    Gofrownicę nagrzewamy . Płytki górne i dolne smarujemy delikatnie olejem .Do każdej foremki nalewamy łyżką wazową ciasto . Pieczemy na rumiany kolor . Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/gofry.html

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 czerwca
Super przepis:)
Składniki
  • * 3 szklanki mąki * 2 szklanki mleka * 3 jajka
  • * 100 ml oleju * Pół torebki cukru waniliowego
  • * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * Szczyptę soli
  • * 3 łyżeczki cukru * Olej w małej miseczce oraz mały pędzelek
Składniki