Gofry

Gofry
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: enigma79
Mój sprawdzony przepis na gofry.Ciasto miękkie i puszyste.

Składniki

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0.5 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski dodać do niej cukier waniliowy,proszek do pieczenia, sól i dobrze wymieszać.

    Oddzielić żółtka od białek.

    Następnie dodać olej,mleko i żółtka.I znowu wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę.Dodawać ją powoli do pozostałych składników..

    Ciasto można odstawić na około 15min by odpoczęło.

    Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3-3,5 min bądź nieco dłużej ( w zależności od mocy posiadanej gofrownicy).

    Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (1)

Aminka 01 stycznia
Właśnie zrobiłam gofry z tego przepisu, na hasło "zjadłabym coś, ale nie wiem co". Ja wolę... Czytaj całość »
Właśnie zrobiłam gofry z tego przepisu, na hasło "zjadłabym coś, ale nie wiem co". Ja wolę miękkie, piekłam na 2jce, mama woli chrupkie, piekłam na 5tce. I jedne i drugie rewelacyjne, a z tego samego ciasta. Najlepsze gofry na świecie!!!! POLECAM!
Składniki
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0.5 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Składniki