Gofry

Gofry
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: minnie
mocno chrupiące bez mleka

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 300 ml wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski, powoli dolewamy wodę i mieszamy.

  2. Topimy w rondelku margarynę. Trzeba uważać żeby się nie spaliła.

  3. Dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy ręcznie za pomocą trzepaczki.

  4. Do masy dodajemy lekko przestudzoną margarynę i wszystko jeszcze raz mieszamy. W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. I mieszamy z ciastem.

  5. Odstawiamy ciasto na chwilę żeby "odpoczęło". Po czym smażymy w gofrownicy ok 15 min.

  6. Podajemy np. z bita śmietaną i sosem czekoladowym, u mnie z dżemem truskawkowym do południowej kawy. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

izabella22 02 czerwca 2014
musze wyprubowac takie gofry na wodzie bo moje sa chrupiace tylko odrazu wyciagniete z gofrownicy potem zaraz miekna... Czytaj całość »
musze wyprubowac takie gofry na wodzie bo moje sa chrupiace tylko odrazu wyciagniete z gofrownicy potem zaraz miekna przepis zabieram :)
jestem2i2 13 września 2015
15 minut? Jednego czy wszystkie? :)
Składniki
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 300 ml wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny
Składniki