Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gdańskie śledzie marynowane"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
Śledzie namocz w mleku przez około 2 godziny. Gdy jeszcze się moczą, zblanszuj pokrojoną cebulę i odstaw ją do ostudzenia.
W rondelku wymieszaj zalewy i po zagotowaniu zostaw jeszcze na małym ogniu na kilka minut, aby przeszła smakiem przypraw. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Śledzie osącz, poukładaj na przemian z cebulą w dużym, szklanym słoju, po czym na końcu zalej je ostudzoną zalewą – tak, aby zakryła wszystko.
Następnie słoik zamknij, po czym odstaw do lodówki na około 2-3 dni.
Gotowe śledzie podawaj z ulubionymi dodatkami – np. korniszonami, sosem śmietanowym, musztardowym lub koperkowym. Serwuj ze świeżym chlebem.Źródło: Świat kobiety