Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gałki orzechowo-kokosowe"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Składniki
Orzechy obieram ze skórki (ale nie jest to konieczne) i ścieram na tarce. Wino zagotowuję z cukrem, dodaję orzechy, wiórki i sok z cytryny, smażę na małym ogniu kilka minut. Pod koniec wlewam rum. Masę studzę i formuję z niej małe gałki. Wstawiam je do lodówki na ok. 30 min.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję 4 łyżeczki wina. Gdy polewa lekko stężeje, maczam w niej gałki, układam na pergaminie, wierzch posypuję drobno startymi orzechami (można też wiórkami). Wstawiam gałki do lodówki.
45 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 20 sztuk
<strong>Magdalena Skrzypek z Głogowa</strong>Źródło: Kobieta i życie