Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Galaretka jabłkowa"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 748
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 748
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała.
Sok jabłkowy zagotuj z winem i łyżeczką soku z cytryny, odstaw do wystudzenia. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ciągle ją mieszaj, by się nie przypaliła. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do soku z winem. Rozlej do 4 szklanek. Galaretkę wstaw do lodówki na 2 godziny.
Miętę opłucz, oderwij listki od gałązek i drobno je posiekaj. Jabłko umyj, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Natychmiast skrop pozostałym sokiem cytrynowym i wymieszaj z posiekaną miętą.
Na wierzchu każdej galaretki rozsmaruj 2 łyżki serka waniliowego. Posyp kosteczkami jabłka z miętą.
ok. 135 min, 1 porcja zawiera ok. 175 kcal, ok. 1,90 zł za porcjęŹródło: Tina