Francuskie zawijańce z makiem

Francuskie zawijańce z makiem
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smakowisko
Pomysł dla tych, którzy jeszcze nie widzą co upiec na Święta.

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie
  • kutia staropolska, 1 puszka
  • jajko, 1

Przygotowanie

  1. Ciasto rozłożyć na stolnicy. Posmarować kutią pozostawiając wolne 2 cm wzdłuż dłuższych boków. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku, delikatnie przyciskając nadzienie do ciasta. Gotową roladę pokroić na plastry, każdy o grubości ok. 2cm. Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem roztrzepanym. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

  2. Ciasto rozłożyć na stolnicy. Posmarować kutią pozostawiając wolne 2 cm wzdłuż dłuższych boków. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku, delikatnie przyciskając nadzienie do ciasta.

  3. Gotową roladę pokroić na plastry, każdy o grubości ok. 2cm. Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem roztrzepanym. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Składniki
  • gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie
  • kutia staropolska, 1 puszka
  • jajko, 1
Składniki