Francuskie rożki z jabłkiem

Francuskie rożki z jabłkiem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia ciastka z ciasta francuskiego z nadzieniem z prażonych jabłek domowej roboty, udekorowane lukrem cytrynowym.

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 300g
  • ok. 1szkl. prażonych jabłek (u mnie domowej roboty)
  • ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 1-2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy długie pasy. Następnie pasy pokroiłam na mniej więcej równe kwadraty o boku ok. 8cm. Wymiary nie są aż tak bardzo istotne, bo rożki mogą być różnej wielkości. Na środku każdego kwadratu ciasta nakładałam po solidnej łyżeczce prażonych jabłek, a następnie zlepiałam całość w trójkąt i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po ulepieniu wszystkich rożków, blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika. Rożki piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika (rożki wstawiłam do zimnego piekarnika). Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę do ostygnięcia. Gdy rożki wystygły przygotowałam lukier. Do kubka wsypałam cukier puder i partiami dolewałam sok z cytryny do uzyskania odpowiednio gęstego lukru. Gotowy lukier przełożyłam do worka cukierniczego, odcięłam końcówkę i polałam rożki. Rożki są gotowe do podania po zastygnięciu lukru.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 22 października
Pyszotka:)
WanilioweImprowizacje 22 października
:-)
Składniki
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 300g
  • ok. 1szkl. prażonych jabłek (u mnie domowej roboty)
  • ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 1-2 łyżki cukru pudru
Składniki