Francuskie kwiatuszki z czarną porzeczką

Francuskie kwiatuszki z czarną porzeczką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Renata9
To kolejny mój bardzo szybki deserek z ciasta francuskiego. Dodatki do tych ciasteczek mogą być naprawdę różne, zależy kto co lubi :-)

Składniki

  • Ciasto francuskie 1 rulon
  • Dżem z czarnej porzeczki 1 sloiczek
  • Jajko 1 sztuka
  • Czarny sezam 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wyciąć foremką z ciasta francuskiego kwiatuszki.

  2. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Każdy kwiatuszek posmarować roztrzepanym jajkiem, a na to nałożyć łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki.

  4. Wyciąć radełkiem paski z ciasta francuskiego i ułożyć kratkę na każdym ciastku.

  5. Wierzch każdego ciastka znowu posmarować roztrzepanym jajkiem.

  6. Posypać czarnym sezamem.

  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez około 15 minut.

  8. Smacznego !

Składniki
  • Ciasto francuskie 1 rulon
  • Dżem z czarnej porzeczki 1 sloiczek
  • Jajko 1 sztuka
  • Czarny sezam 2 łyżki
Składniki