Francuskie gniazdka z budyniem i śliwką

Francuskie gniazdka z budyniem i śliwką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto francuskie można za każdym razem przygotować inaczej, dodając do niego różne owoce czy nadzienia. Ja dziś postawiłam na budyń w połączeniu ze śliwkami. O tej porze roku użyłam śliwek mrożonych, bo świeżych już w sadzie nie ma. Ciastka wyszły bardzo smaczne, do kawy idealne.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1,5szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 6-8 śliwek węgierek (użyłam mrożonych)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciastek rozpoczęłam od rozmrożenia i odsączenia śliwek. Następnie gdy śliwki były już rozmrożone, zajęłam się ugotowaniem budyniu. Jedną szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam ciągle mieszając, aż zgęstniał. Budyń na chwilę odstawiłam. Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je na ok. 14 równych kwadratów. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej pokrojone ciasto, zachowując nieduże odstępy. Na każdym kwadracie ciasta na środku nakładałam po łyżce gorącego budyniu oraz połówkę śliwki. Tak przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę i pozostawiłam je do wystygnięcia. Przed podaniem ciastka oprószyłam cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 03 listopada 2020
super:)
WanilioweImprowizacje 03 listopada 2020
dziękuję
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1,5szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 6-8 śliwek węgierek (użyłam mrożonych)
  • cukier puder do posypania
Składniki