Francuskie ciasto z rabarbarem - przepis

Francuskie ciasto z rabarbarem - przepis
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Szybkie w wykonaniu ciasto, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki

  • 4-5 szklanek pokrojonego rabarbaru
  • 114 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 5 min. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie ekstrakt z wanilii. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy suche składniki. Tortownice o śr. 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto na wierzch wykładając pokrojony rabarbar i posypując migdałami. Pieczemy w temp. 200 C przez 35 min. do uzyskania złotej skórki. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

babciaaneczka 13 czerwca 2012
I znowu, jak u Ciebie, ciekawie, myślę, że na bazie tego ciasta można zastosować i inne owoce. Pozdrawiam.
grazka950 13 czerwca 2012
Wygląda przepysznie i tak na pewno smakuje,trafia do ulubionych 5+ ,pozdrawiam :-))) p.s. tytuł mylący myślałam... Czytaj całość »
Wygląda przepysznie i tak na pewno smakuje,trafia do ulubionych 5+ ,pozdrawiam :-))) p.s. tytuł mylący myślałam że z ciasta francuskiego :-)))))
Składniki
  • 4-5 szklanek pokrojonego rabarbaru
  • 114 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych
Składniki