Francuska tarta z truskawkami

Francuska tarta z truskawkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Lekkie ciasteczko na słoneczne dni.

Składniki

  • świeże truskawki 1 kg
  • ciasto francuskie 1 op
  • serek homogenizowany naturalny 400g
  • cukier puder 4 łyżki
  • likier bananowy 2- 3 łyżki
  • galaretka truskawkowa 1 op
  • żelatyna 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Podpiekać w piekarniku przez 20 minut. Serek wymieszać z cukrem i likierem bananowym. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim masę serową, ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut. Truskawki obrać z szypułek, przekroić na połówki. Galaretkę wymieszać z żelatyną, rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić.

    Na upieczone, lekko schłodzone ciasto, układać truskawki. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

aaasikkk 09 czerwca 2014
Bajecznie kolorowa, aż chce się ugryźć :)
konhambos 10 czerwca 2014
trudno sie oprzec... trzeba piec:)
Futka 10 czerwca 2014
Rozkosz dla podniebienia - mniam! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • świeże truskawki 1 kg
  • ciasto francuskie 1 op
  • serek homogenizowany naturalny 400g
  • cukier puder 4 łyżki
  • likier bananowy 2- 3 łyżki
  • galaretka truskawkowa 1 op
  • żelatyna 1 łyżeczka
Składniki