Francuska tarta z morelami

Francuska tarta z morelami
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Francuska tarta z morelami to bardzo, bardzo smaczne ciasto na wszystkie okazje. Spód z kruchego ciasta, na to dojrzałe morele i polewa jogurtowo-jajeczna, która smakuje jak serniczek.

Składniki

  • 500 g świeżych moreli
  • na kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • na polewę:
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • płatki migdałów

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieść na kruche ciasto. Ja najpierw robię to mikserem. Na koniec szybko zagniatam rękami i formuję kulę. Trochę ją spłaszczam, pakuję w folię spożywczą i daję do lodówki na przynajmniej pół godziny.

  2. Następnie ciasto rozwałkowuję między dwoma kawałkami folii spożywczej i wykładam nim foremkę. Ciasto nakłuwam widelcem i posypuję płatkami migdałów, około 1,5 dużej łyżki płatków.

  3. Morele myję i kroję na połówki.Usuwam pestki i układam owoce na cieście według upodobania. Z reguły najpierw jedną na środku, żeby go sobie zaznaczyć. Następnie pozostałe dookoła.

  4. Do kubka miksera wlewam jajka, jogurt i wsypuję cukier. Mieszam krótko widelcem, tylko tak, żeby składniki się połączyły. Teraz można dodać trochę lawendy, albo świeżej wanilii. Polewam ostrożnie po owocach. Posypuję płatkami migdałowymi i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni, na okolo 45-50 minut, aż tarta się zezłoci. Wyjąć, ostudzić. Podawać z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną.

Komentarze do przepisu (27)

SlodkoSlodka83 08 lipca
Wspaniała :-)
fafiatko 08 lipca
Musiala byc bardzo smaczna! a piekny wyglad ddoatkowo zacheca!
Docherro 08 lipca
Piękna tarta,zdjęcia cudne,a smak boski...pyszna:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g świeżych moreli
  • na kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • na polewę:
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • płatki migdałów
Składniki