Fraisier - Tort truskawkowy

Fraisier - Tort truskawkowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ollka
Tort inspirowany francuskim specjałem ,,Fraisier,, o nieco zmienionym wyglądzie. Zamiast wierzch tortu, polać dżemem truskawkowym jak to jest w orginale, ozdobiłam tort bitą śmietaną oraz truskawkami. Właśnie taki podoba mi się bardziej. ;)

Składniki

  • Biszkopt: SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,7 kg truskawek
  • 0,8 śmietany 36%
  • fix do śmietany
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Pozostawić do wystudzenia.

  2. Biszkopt przekroić na trzy blaty
    Do tortownicy włożyc blat biszkoptu do okoła niego ułożyć przekroione na pół truskawki w środku wyłozyc 1/4 bitej śmietany.Przykryć drugim blatem, który należy nieco przyciąć aby dopasowac do formy biszkopt posmarować ponownie 1/4 bitej śmietany. Na śmietane wyłożyć pare pokroinych truskawek. Przykryć ostatnim blatem udekorować pozostałą śmietaną i truskawkami

Komentarze do przepisu (8)

pelen_brzuszek 08 czerwca
jaki cudny :)
slodkisentyment 08 czerwca
Bardzo ładny :)
KulinarnaChwila 09 czerwca
Ślicznie wygląda:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt: SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,7 kg truskawek
  • 0,8 śmietany 36%
  • fix do śmietany
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Składniki