Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5292
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 106
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5292
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 106
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w ósemki. Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj je z ricottą, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową oraz mąką ziemniaczaną.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Następnie delikatnie wmieszaj tę pianę do masy z żółtek.
Na koniec delikatnie wmieszaj cząstki śliwek. Ciasto rozlej do małych foremek na babeczki (kokilek) wysmarowanych masłem.
Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z pieca, posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.
Czas przygotowania: 65 minut. Poziom: średniŹródło: TV14