Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flan to tradycyjny hiszpański deser, który przypomina francuski crème brulée. W przypadku tego drugiego nieodłącznym elementem jest chrupiąca skorupka ze skarmelizowanego cukru. Flan zaś oblany jest karmelowym sosem. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste i wymaga jedynie 4 składników. W odróżnieniu od francuskiego wariantu nie potrzebujesz specjalnej opalarki do karmelizacji cukru.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1023
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2625
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1828
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 221
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 143
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1023
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2625
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1828
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 221
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 143
Składniki
Przygotuj 6 ramekinów o pojemności około 200 ml oraz naczynie żaroodporne, w którym możesz je umieścić w kąpieli wodnej.
Podgrzej 200 g cukru w rondelku na palniku o średniej mocy. Uważaj, by się nie przypalił. Gdy cukier się skarmelizuje (stanie się przy tym płynny), rozlej go równomiernie do ramekinów.
Połącz jajka (o temperaturze pokojowej) z resztą cukru i utrzyj na puszystą masę. Wymieszaj ją dokładnie z mlekiem (także w temperaturze pokojowej) i ekstraktem waniliowym. Przelej do ramekinów.
Owiń wypełnione ramekiny folią aluminiową. Wstaw do naczynia żaroodpornego i ostrożnie napełnij je wrzącą wodą – mniej więcej do połowy wysokości foremek. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 150°C. Zapiekaj przez około 50 minut – do czasu, aż flan uzyska zwartą konsystencję. Jeśli nie masz pewności, czy jest już gotowy, zmierz jego wewnętrzną temperaturę termometrem gastronomicznym – powinna wynosić około 80 °C.
Gotowy flan odstaw do wystudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wyjmij flan z ramekinów (oddziel nożem od foremek) i ułóż na talerzach do góry dnem. Podawaj od razu. Możesz udekorować deser np. świeżymi malinami albo listkami mięty.