Fit sernik z mango i truskawkami

Fit sernik z mango i truskawkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Pyszny, delikatny i mocno owocowy sernik na zimno w lżejszej wersji to idealny deser na upalne dni. Tę kolorową ucztę dla zmysłów tworzy aksamitna masa serowa z mango na bazie jogurtu greckiego i serka mascarpone oraz truskawkowa glazura na wierzchu. Sernik w całości jest bezglutenowy i przygotowany bez dodatku białego cukru.

Składniki

  • SPÓD:
  • 55 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 55 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki płatków owsianych (górskich)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 ml syropu klonowego
  • 35 ml oleju
  • szczypta soli
  • MASA SEROWA:
  • 450 g pulpy z mango
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 g żelatyny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • GLAZURA:
  • 150 g świeżych truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 łyżeczki ksylitolu
  • BEZY Z KSYLITOLEM (opcjonalnie):
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru (z ksylitolu)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • DODATKI:
  • mango
  • truskawki
  • listki mięty

Przygotowanie

  1. SPÓD. Płatki owsiane delikatnie prażymy na suchej patelni lub podpiekamy przez 5 minut w gorącym piekarniku, a następnie studzimy. Do miski wsypujemy trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy olej oraz syrop klonowy i łączymy wszystkie składniki. Na koniec do masy wsypujemy podprażone płatki owsiane. Dno tortownicy o średnicy 25 cm, smarujemy olejem np. kokosowym, posypujemy pokruszonymi płatkami owsianym i wykładamy przygotowną masę. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 11 - 12 minut (do lekkiego zarumienienia). Upieczony spód studzimy.

    * Jeśli chcemy przyspieszyć przygotowanie sernika i ułatwić sobie pracę, możemy pominąć ten krok i wyłożyć spód bezglutenowymi biszkoptami.

  2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku z sokiem z cytryny. Gorącą pulpę zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej napęczniałą żelatynę i ksylitol (najlepiej wymieszać trzepaczką), a następnie studzimy. Do miski dodajemy jogurt grecki, serek mascarpone oraz ostudzoną pulpę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Powstałą masę wylewamy na owsiany spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.

  3. BEZY Z KSYLITOLEM. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Na koniec przesiewamy nad ubitą pianą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy (dosłownie przez chwilę). Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy jej porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na około 90 minut. Bezy studzimy przy uchylonym piekarniku.

  4. GLAZURA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus, dodajemy ksylitol i podgrzewamy w rondelku. Po zdjęciu z palnika rozpuszczamy w nich napęczniałą żelatynę, a następnie studzimy. Ostudzoną masę wylewamy na stężałą masę serową z mango i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

  5. DEKORACJA. Gdy glazura stężeje dekorujemy sernik świeżymi truskawkami, kawałkami mango, listkami mięty oraz bezami słodzonymi ksylitolem.

  6. Do dekoracji sernika możemy dodać także inne ulubione owoce.

  7. * Pozostałe bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku próżniowym lub metalowej puszce. Pozostawione na wierzchu bezy wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.

Komentarze do przepisu (17)

KORAL 17 czerwca
Super, mango to moje smaki :)
Facet_w_kuchni 17 czerwca
Jak zwykle: mało kalorii, mnóstwo owoców, pełnia smaków... nic dodać, nic ująć :)
Docherro 17 czerwca
Piękny i pyszny,owoce które uwielbiam w ciastach własnie takich mało kalorycznych:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD:
  • 55 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 55 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki płatków owsianych (górskich)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 ml syropu klonowego
  • 35 ml oleju
  • szczypta soli
  • MASA SEROWA:
  • 450 g pulpy z mango
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 g żelatyny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • GLAZURA:
  • 150 g świeżych truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 łyżeczki ksylitolu
  • BEZY Z KSYLITOLEM (opcjonalnie):
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru (z ksylitolu)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • DODATKI:
  • mango
  • truskawki
  • listki mięty
Składniki