Fit kopiec kreta

Fit kopiec kreta
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kasiek189
Dzisiaj zaprezentuję Wam moją wersje Kopca Kreta :) Przepisów jest mnóstwo, gotowców też nie brakuje. Ja robię wszystkie dania po swojemu, dzięki czemu nie mam tego samego co inni???? Wystarczy zamienić mąkę pszenną na gryczaną, masło i śmietanę na jogurt i twaróg chudy, słodką czekoladę na gorzką i gotowe

Składniki

  • szklanka mąki gryczanej
  • 2 jaja+2 łyżki słodzika
  • pół szklanki mleka
  • 10 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 250 g twarogu chudego+5 łyżek słodzika
  • 20 g żelatyny
  • 2 banany
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

  1. . Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 30 min 170 stopni. Po upieczeniu biszkopta ostudzamy go.

  2. Jeśli daliście mniejszą formę wydrążcie środek lub tak jak ja dałam większą, wystarczy nie wielką ilość wyszarpać z górnej części ciasta, aby było czym posypać górę.

  3. Banany kroimy w plastry i układamy na biszkopt jedno koło drugiego. (kopiec to do środka, placek po całości)

  4. Twaróg, jogurt, słodzik wstępnie zmiksować. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do masy i dokładnie miksujemy. Wylewamy na biszkopt. (kopiec to do środka, placek po całości)

  5. Górę posypujemy ciastem które wyskubaliśmy oraz startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 06 października 2017
Mniam :))
aga-30 07 listopada 2017
świetna wersja tego ciasta
Składniki
  • szklanka mąki gryczanej
  • 2 jaja+2 łyżki słodzika
  • pół szklanki mleka
  • 10 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 250 g twarogu chudego+5 łyżek słodzika
  • 20 g żelatyny
  • 2 banany
  • 50 g czekolady gorzkiej
Składniki