fit i zdrowe, podwójnie czekoladowe babeczki

fit i zdrowe, podwójnie czekoladowe babeczki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przeglądałam stary zeszyt z przepisami od babci i natknęłam się na ten przepis. Podwójnie czekoladowe a przy tym zdrowe i dietetyczne! Przygotowuje się je szybko, ze składników, które niemal każdy zazwyczaj ma w domowej spiżarni, bez zbędnego bałaganu i co najważniejsze – zawsze wychodzą! Jeśli więc macie nagłą ochotę na coś słodkiego, zarezerwujcie kwadrans na przygotowanie ciasta na te czekoladowe babeczki.

Składniki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 2 jaja
  • mały jogurt naturalny - najlepiej gęsty
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki brązowego cukru - można zastąpić ksylitolem
  • pół łyżeczki sody
  • 6 kostek czekolady (najzdrowiej gorzkiej ale to już wg uznania) lub maliny, wiśnie, gruszki

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zmielenia płatków owsianych. Do miski wsypujemy zmielone płatki, otręby, sodę i kakao - mieszamy. W drugiej misce mieszamy jaja, jogurt, mleko i cukier. Wszystkie składniki łączymy razem (masa nie powinna być bardzo rzadka ani za gęsta).

  2. Powstałą masę przekładamy do formy na muffinki i w środek każdej z nich wtykamy kostkę czekolady. Pieczemy 15-18 min w 180 stopniach. Smacznego!

Składniki
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 2 jaja
  • mały jogurt naturalny - najlepiej gęsty
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki brązowego cukru - można zastąpić ksylitolem
  • pół łyżeczki sody
  • 6 kostek czekolady (najzdrowiej gorzkiej ale to już wg uznania) lub maliny, wiśnie, gruszki
Składniki