Fit ciasto z borówkami

Przepis dnia 2016-08-24
Fit ciasto z borówkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Dlaczego Fit ? przez dodanie do ciasta jogurtu ! W ten sposób staje się ono nieco mniej kaloryczne ponieważ po za tłuszczem w samym jogurcie nie zawiera żadnego innego. Jest bardzo proste w przygotowaniu, miękkie i mokre przez o rozpływa się w ustach i skusi każdego !

Składniki

  • 2 jajka (średnie, duże)
  • pół szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 160g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230g mąki pszennej
  • szklanka borówek
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Rozdzielamy białka od żółtek. Następnie białka ubijamy na pianę dodajemy szczyptę soli i powoli dosypujemy oba cukry. Miksując na wysokich obrotach.

  2. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka oraz jogurt i krótko miksujemy do połączenia składników.

  3. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

  4. Wykładamy keksówkę o wymiarach 20x11x7,5 cm papierem do pieczenia. Przelewamy do niej pół masy, dodajemy borówki, przelewamy kolejną połowę i na wierzch sypiemy resztę borówek.

  5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut do momentu aż się zarumieni i tzw. suchego patyczka dla pewności.

  6. Pamiętajcie:<br />
    - składniki powinny być w temperaturze pokojowej inaczej jajka będziemy ubijać dosyć długo :P<br />
    - jeśli nie mamy papieru do pieczenia można delikatnie wysmarować formę masłem<br />
    - borówki muszą być osuszone <br />
    <br />
    Życzę smacznego ! i udanych wypieków <br />

Komentarze do przepisu (2)

tasty-and-fit 24 sierpnia 2016
tyle tu cukru :( i maka pszenna :( to nie jest fit...
HabibiChi 24 sierpnia 2016
Tak jak w przepisie napisałam jest ono mniej kaloryczne przez brak masła bądź oleju :)
Składniki
  • 2 jajka (średnie, duże)
  • pół szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 160g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230g mąki pszennej
  • szklanka borówek
  • szczypta soli
Składniki