Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filet z indyka faszerowany serem feta, migdałami i żurawiną"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Migdały grubo posiekaj (wcześniej możesz je lekko zrumienić na suchej patelni, by były bardziej chrupiące i aromatyczne). Żurawinę przebierz, przelej na sitku wrzącą wodą, osusz na ściereczce. Natkę i bazylię opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj.
Migdały oraz żurawinę przesyp do miseczki. Dołóż pokruszoną fetę oraz natkę i bazylię. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj z solą. Filet z indyka opłucz, osusz. Natrzyj czosnkiem, rozetnij na duży płat. Mięso posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Posmaruj farszem. Zwiń. Obwiąż mocną bawełnianą nitką.
Musztardę wymieszaj z sokiem cytrynowym, dopraw ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką. Posmaruj tym wierzch rolady. Przełóż ją do brytfanki. Podlej 4 łyżkami gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st.
Po około 15 minutach zmniejsz temp. do 180 st. i piecz jeszcze 50 minut, często polewając pieczeń sosem z dna brytfanki. Upieczone mięso pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Serwuj z brokułami z wody, udekorowane świeżą żurawiną.Źródło: Tina