Figa z makiem

Figa z makiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kasiaczek06
Przepis znaleziony na blogu kulinarnym. Ciasto zrobiło furorę na przyjęciu komunijnym.

Składniki

  • Ciasto: 6 jaj
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. syropu po brzoskwiniach z puszki
  • 1 i ½ budyń śmietankowy w proszku
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g margaryny Kasi
  • Ponadto: brzoskwinie w puszce (syrop zachować!)
  • dwie galaretki z czarnej porzeczki
  • okrągłe biszkopty Petitki

Przygotowanie

  1. Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak (piec 45 min.). Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.

    Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać i wlać do gotującego się soku i ugotować. Po wystudzeniu zmiksować z margaryną.

  2. Rozprowadzić połowę kremu,przekrojone na pół biszkopty ułożyć pionowo. Między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie, następnie zalać tężejącą galaretką porzeczkową. Posmarować kremem i położyć drugą część biszkoptu. Resztą kremu posmarować biszkopt ułożyć kilka pokrojonych brzoskwiń i osypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze do przepisu (7)

hardy78 18 stycznia 2014
Wygląda przepysznie :)))
Taurri 25 stycznia 2014
robilam ja na swieta , wyszla rewelacja
Konto usunięte 17 listopada 2014
Ciasto pieczesz 45 min w jakiej temperaturze ?
Wygląda niesłychanie apetycznie . Wrzucam do książki , będzie... Czytaj całość »
Ciasto pieczesz 45 min w jakiej temperaturze ?
Wygląda niesłychanie apetycznie . Wrzucam do książki , będzie jak znalazł na Andrzejki czy Mikołajki . Kciuk w górę oczywiście !!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: 6 jaj
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. syropu po brzoskwiniach z puszki
  • 1 i ½ budyń śmietankowy w proszku
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g margaryny Kasi
  • Ponadto: brzoskwinie w puszce (syrop zachować!)
  • dwie galaretki z czarnej porzeczki
  • okrągłe biszkopty Petitki
Składniki