Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fenkuł z polędwiczką z pieca"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1003
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1120
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11471
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1003
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1120
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11471
Składniki
ok. 40 minut
Bulwy fenkuła oczyścić, pokroić w plastry. Polędwiczki umyć, wytrzeć do sucha, pokroić na 8 medalionów. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Smażyć na nim mięso 5 minut, aż ładnie się zrumieni z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple, żeby polędwiczki nie wystygły.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na pozostałym oleju. Podlać winem i śmietaną, zagotować. Dodać pokrojoną w kawałeczki gorgonzolę. Gotować, aż ser się rozpuści. Sos serowy przyprawić do smaku solą i pieprzem.
W żaroodpornej formie ułożyć plastry fenkuła i medaliony z polędwiczek. Zalać sosem serowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Zapiekać 15-20 minut.
Suszone pomidory osączyć z oleju, pokroić w kosteczkę. Ziarenka czerwonego pieprzu rozgnieść. Gotową zapiekankę posypać kawałeczkami pomidorów oraz czerwonym pieprzem.Źródło: Życie na gorąco