Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i koniakiem na jednolitą masę. Dodaj śmietanę oraz przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrób gładkie ciasto, następnie przez mniej więcej 15 minut wybijaj je drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Przygotowane ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj jak najcieniej, podsypując jak najmniejszą ilością mąki. Placki pokrój na paski o długości 15 cm.
Każdy pasek lekko skręć. W garnku rozgrzej smalec lub olej. Partiami wkładaj ciastka. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Wyjmij, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułóż je na talerzu, formując stos. Lukier stop. Polej nim faworkowe paseczki.Źródło: Tina