Faworki waniliowe - w 5 minut!

Faworki waniliowe - w 5 minut!
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Absolutnie obłędne, szybkie, tanie. ie da się ich zepsuć. Sprawdzą się nie tylko w Tłusty Czwartek, ale i na co dzień - kiedy tylko weźmie Was ochota na coś słodkiego do pochrupania. Czy trzeba czegoś więcej?

Składniki

  • 25 - 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • opakowanie cukru wanilinowego Wodzisław
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub spirytusu
  • + olej rzepakowy do smażenia
  • + cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy (na początek 25 dag starczy, później będziemy dosypywać i podsypywać), dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na elastyczne ciasto.Rozgrzewamy olej, ma być go tyle, aby faworki mogły swobodnie pływać (litr wystarczy). Ciasto cienko wałkujemy, nie powinno być one grubsze od tego na pierogi.

  2. Wycinamy dłuższe lub krótsze wstążeczki, według upodobań. Nacinamy pośrodku (dłuższe ponacinałam na obu końcach).Faworka przewijamy przez ''dziurkę'', czyli nacięcie. I smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu przez 1-2 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu rozkładając je na blaszce wyłożonej papierowymi ręcznikami.Faworków nie można zepsuć, a stopień wysmażenia (kolor) będzie miał jedynie wpływ na ich chrupkość. Jaśniejsze będą lekko miękkie, za to te ciemniejsze będą bardziej chrupiące. Nie bez znaczenia jest tu też grubość - im cieńsze tym bardziej kruchutkie.

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 10 lutego 2015
nie trzeba dodawać spirytusu?
DziablicaWKuchni 10 lutego 2015
Nie trzeba, jeśli zastąpisz go ekstraktem. Tam już masz alkohol, do tego kolejną porcję waniliowego aromatu :)
Składniki
  • 25 - 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • opakowanie cukru wanilinowego Wodzisław
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub spirytusu
  • + olej rzepakowy do smażenia
  • + cukier puder do oprószenia
Składniki