Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faworki w cukrze pudrze"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 103
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 511
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 43
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24710
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 103
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 511
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 43
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24710
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję żółtka oraz śmietanę (ew. trochę spirytusu albo likieru migdałowego). Zagniatam rękoma. Potem przez kilka minut uderzam w nie wałkiem, aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Dobrze wyrobione ciasto dzielę na porcje. Każdą rozwałkowuję na cienki placek na stolnicy lekko oprószonej mąką.
Placki tnę na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. Każdy z pasków nacinam wzdłuż przez środek. Przez powstałe nacięcie przekładam jeden z końców paska. Wywijam go i formuję faworki.
W szerokim garnku o grubym dnie mocno rozgrzewam olej do głębokiego smażenia. Partiami wkładam faworki. Ciastka smażę na złoty kolor z obu stron. Gotowe faworki przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by ociekły z tłuszczu.
Przed podaniem ciastka lukruję lub posypuję cukrem pudrem (ew. przesianym z wanilią).Źródło: Naj