Faworki pieczone w piekarniku

Faworki pieczone w piekarniku
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Już niedługo święto wszystkich łasuchów – tłusty czwartek. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne. Więcej na www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 200 gramów mąki tortowej (typ 450)
  • 35 gramów masła
  • 2 żółtka
  • Około 4 łyżki gęstej śmietany 18% (do zupy)
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Kilka kropel aromatu wanilinowego

Przygotowanie

  1. • Mąkę, cukier, sól, zimne masło oraz aromat waniliowy łączmy razem i wyrabiamy
    • Następnie powoli dodajemy dwa żółtka oraz śmietanę po łyżce aż ciasto zacznie być zwarte i plastyczne
    • Jeśli ciasto jest dobrze przygotowane to nie powinno przywierać do stolnicy
    • Tak przygotowane ciasto od razu dzielmy na 4 porcje i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki

  2. • Następnie wycinamy faworki krojąc je na paski i przeplatając przez środek
    • Przygotowane porcje układamy gęsto na papierze do pieczenia uważając aby się nie dotykały
    • Faworki pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół, bez termoobiegu)
    • Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy zaczynają się rumienić i jeśli tak to je wyciągamy
    • Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 26 lutego 2019
Pyszne!:)
pelen_brzuszek 26 lutego 2019
niezły patent z tym piekarnikiem :)
Nevermore 26 lutego 2019
Faworki to pychotka, a takie z piekarnika tym bardziej :) Chrum, chrum, mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 gramów mąki tortowej (typ 450)
  • 35 gramów masła
  • 2 żółtka
  • Około 4 łyżki gęstej śmietany 18% (do zupy)
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Kilka kropel aromatu wanilinowego
Składniki