Faworki na piwie - super kruche ;)

Faworki na piwie - super kruche ;)
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Faworki na piwie - super kruche ;)

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Piwo jasne 1/2 szklanki
  • Żółtka 4
  • Cukier łyżka
  • Masło łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Ocet/wódka/spirytus/ łyżka

Przygotowanie

  1. Do miski przełożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto do czasu połączenia się składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki.

    Ciasto wybić porządnie wałkiem przez kilka minut. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Dzięki temu ciasto łatwiej się nam rozwałkuje.

    Blat posypać odrobiną mąki i cienko rozwałkować. Im cieńsze faworki tym lepsze. Rozwałkować na prostokąt, następnie na długie pasy i mniejsze prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i jeden bok przeciągnąć przez środek. Patrz film poniżej.

    Smażyć na głębokim oleju na średnim ogniu. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
    Wyciągnąć na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Składniki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Piwo jasne 1/2 szklanki
  • Żółtka 4
  • Cukier łyżka
  • Masło łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Ocet/wódka/spirytus/ łyżka
Składniki