Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kruche faworki które można przygotować nie tylko na tłusty czwartek, będą również idealne na ostatki . Polecam.
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 21
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1050
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 718
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 141
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 211
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 312
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 21
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1050
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 718
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 141
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 211
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 312
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło lub smalec, jajka, sól, ocet i śmietanę. Zagnieść i dobrze wyrób ciasto. Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Następnie zawiń w ściereczką i włóż do lodówki.
Następnie ciasto wybijaj wałkiem tak mocno, aż będą tworzyć się pęcherzyki. Wybite ciasto rozwałkuj cieniutko, podsypując jak najmniej mąki, wykrawaj wąskie długie paski, przekrawaj w środku i przeciągaj . W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz , wrzuć po kilka i smaż na kolor słomki . Wyjmuj na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.
Faworki intensywnie rosną, dlatego wkładaj po kilka aby luźno pływały .