Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faworki na koniaku"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13631
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 33
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 90
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13631
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 33
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 90
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i koniakiem. Dodaj śmietanę oraz przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrób gładkie ciasto. Następnie obij je drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Podziel ciasto na kilka części. Rozwałkowuj je partiami na jak najcieńsze placki (do podsypywania używaj jak najmniejszej ilości mąki). Placek pokrój wzdłuż na 3 cm paski, a potem w poprzek, by uzyskać 15 cm kawałki.
Na środku każdego zrób pionowe nacięcie. Poprzewijaj przez nie końce, żeby powstały faworki. Wrzucaj je na głęboki tłuszcz i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj