Faworki na kefirze - Chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku :)

Faworki na kefirze - Chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku :)
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Faworki na kefirze - Chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku :)

Składniki

  • Mąka pszenna tortowa 2 szklanki + do podsypania
  • Jajko
  • Kefir szklanka
  • Masło rozpuszczone i przestudzone łyżka
  • Cukier łyżka
  • Soda łyżeczka
  • Wódka lub ocet łyżka

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto w tym czasie zgęstnieje i mniej mąki będziemy potrzebować do podsypywania.

    Blat posypać mąką przełożyć ciasto i zacząć wyrabiać. Mąkę podsypywać stopniowo do czasu, aż nie będzie kleiło i będzie je można rozwałkować. Wałkować na grubość 3-5 mm. Wyciąć mniejsze prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i jeden brzeg przeciągnąć przez środek. Patrz film poniżej.

    Na Patelni rozgrzać ok 1 cm oleju. Smażyć na złoty kolor z każdej strony na wolnym ogniu. Faworki te nie muszą być całkowicie pływać w oleju. Na wolnym ogniu dobrze się usmażą. Gotowe wyłożyć na ręcznik papierowy. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Składniki
  • Mąka pszenna tortowa 2 szklanki + do podsypania
  • Jajko
  • Kefir szklanka
  • Masło rozpuszczone i przestudzone łyżka
  • Cukier łyżka
  • Soda łyżeczka
  • Wódka lub ocet łyżka
Składniki