faworki maślane...

Przepis dnia 2015-02-02
faworki maślane...
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: izaa_a
co roku smażyłam faworki z dwóch sprawdzonych przepisów w tym roku skusiłam się na trochę inny przepis. Faworki smakują troszkę inaczej niż te tradycyjne ale są bardzo dobre. Jakimś cudem na drugi dzień zawieruszyło mi się pół faworka i był równie smaczny kruchy jak dnia pierwszego...

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 13 dag masła
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do obsypania faworków

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka, mleko, cukier i masło miksujemy i dodajemy po trochu mąki, stale miksując. Jeśli mikser już nie daje rady wyciągamy ciasto na stół i zagniatamy gładkie ciasto.

  2. Następnie cienko je rozwałkowujemy i kroimy w paski. Każdy pasek nacinamy pośrodku i przewijamy, formując faworki.



  3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik do osączenia a potem posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 25 stycznia 2015
Piękno ukryte w duszy i w sercu nigdy nie przemija .
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 13 dag masła
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do obsypania faworków
Składniki