Faworki klasyczne

Faworki klasyczne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przedstawiam dziś klasyczny przepis na faworki, przepis klasyczny, a jednocześnie łatwy i prosty, a faworki będą bardzo chrupiące, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier puder
  • 3 kostki smalcu lub inny tłuszcz

Przygotowanie

  1. 1. W misce mieszamy najpierw wszystkie suche składniki, następnie dodajemy 3 żółtka, 3-4 łyżki śmietany, 1 łyżkę spirytusu i mieszamy.

    2. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, to warto dodać trochę śmietany (łyżeczkę lub dwie) i potem zagniatanie już pójdzie gładko

    3. Zagniecione ciasto trzeba dobrze potłuc wałkiem, żeby pozbawić je pęcherzyków powietrza, Następnie dzielimy na pół (żeby łatwiej się wałkowało) i wałkujemy na cienki placek jak na makaron. Drugą część ciasta chowamy do woreczka, żeby nie schło. Następnie ciasto dzielimy na pasy - ok. 3 cm szerokości, a potem jeszcze na pół i przecinamy po środku.

    4. Następnie kawałki ciasta wywijamy (dokładnie pokazane jest na filmiku).

    5. W garnku roztapiamy 3 kostki smalcu lub rozgrzewamy inny tłuszcz.
    Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy na złoto.

    6. Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony papierem i oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier puder
  • 3 kostki smalcu lub inny tłuszcz
Składniki