Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam dziś klasyczny przepis na faworki, przepis klasyczny, a jednocześnie łatwy i prosty, a faworki będą bardzo chrupiące, serdecznie polecam :-)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 259
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 259
Składniki
1. W misce mieszamy najpierw wszystkie suche składniki, następnie dodajemy 3 żółtka, 3-4 łyżki śmietany, 1 łyżkę spirytusu i mieszamy. 2. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, to warto dodać trochę śmietany (łyżeczkę lub dwie) i potem zagniatanie już pójdzie gładko 3. Zagniecione ciasto trzeba dobrze potłuc wałkiem, żeby pozbawić je pęcherzyków powietrza, Następnie dzielimy na pół (żeby łatwiej się wałkowało) i wałkujemy na cienki placek jak na makaron. Drugą część ciasta chowamy do woreczka, żeby nie schło. Następnie ciasto dzielimy na pasy - ok. 3 cm szerokości, a potem jeszcze na pół i przecinamy po środku. 4. Następnie kawałki ciasta wywijamy (dokładnie pokazane jest na filmiku). 5. W garnku roztapiamy 3 kostki smalcu lub rozgrzewamy inny tłuszcz. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy na złoto. 6. Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony papierem i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :-)