Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie do zrobienia ,bez smażenia w tłuszczu. U mnie z ciasta zrobiłam parę faworków , warkoczyków i bułeczek.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 362
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 362
Składniki
Do miski wlewam ciepłe mleko, dodaję drożdze ,cukier , jajka i mieszam. Masło rozpuszczam .
Powoli wsypuję mąkę i wlewam masło. Cały czas ugniatam. Ciasto powinno być dosyć gęste. Odstawiam na 10 minut.
Ciasto wykładam na wysypaną mąką stolnice . Wałkuję na ok. 1/2 cm.Robię faworki ; kroję na paski ok.5 cm. długie , 2 cm. szerokie. W środku przecinam i przekładam jeden koniec.Warkoczyki ; trzy paski o szerokości ok.2 cm. spłatam ze sobą.
Tak przygotowane faworki układam na blachę i smaruję jajkiem. Piekę ok. 15 minut w tem. 170 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.