Faworki FIT

Faworki FIT
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: HabibiChi
Jak to w tłusty czwartek bywa faworki zjeść trzeba ! A co jeśli nasi bliscy dbają o linie ? Wtedy do akcji wkraczają faworki fit !! Bez tłuszczu, smażenia i cukru.

Składniki

  • 380 g mąki
  • 6 żółtek
  • Małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki spirytusu bądź koniaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ksylitol do posypania (lub mniej fit cukier puder)

Przygotowanie

  1. Na stolnice przesiewamy mąkę a następnie robimy dołek i wbijamy 6 żółtek.

  2. Zagarnąć mąkę do środka i wymieszać. Dodać jogurt, spirytus i sól a następnie przez ok. 15 minut wyrabiać. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię i dać mu odpocząć ok. 30 min.

  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy a następnie na środku zrobić małe nacięcie nożem.

  4. Przez każde nacięcie przełożyć pasek. A następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika, partiami. Temperatura 180 stopni na ok 12 min.

  5. Jeśli faworki mają być mocno fit posypujemy je ksylitolem jeśli nie, cukrem pudrem.

Składniki
  • 380 g mąki
  • 6 żółtek
  • Małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki spirytusu bądź koniaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ksylitol do posypania (lub mniej fit cukier puder)
Składniki