Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Delikatne i mięciutkie. Pyszna propozycja na Tłusty Czwartek i Karnawał.

Przygotowanie

  1. Masło, mleko i cukier podgrzej w garnku. Poczekaj do czasu aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Drożdże wraz ze szczyptą soli i cukru rozpuść w odrobinie letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Do miski wsyp 3/4 mąki (z 1 kg). Dodaj jaja, drożdże i wystudzoną zawartość garnka. Dokładnie wymieszaj, zagnieć ciasto. Jeślli trzeba dodaj jeszcze trochę mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zacznij robić faworki. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Potnij na podłużne romby. Pośrodku każdego z nich zrób dziurkę. Jeden z końców przełóż przez dziurkę. Faworki smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Po wystudzeniu posyp je cukrem pudrem.


Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 07 lutego 2018
Przepis na jutro idealny :D
Supcio, nie samymi pączkami człowiek żyje ;)
Pobitegarybarbary 08 lutego 2018
Za pączkami nie przepadam, dużo bardziej wolę faworki:)
Nevermore 08 lutego 2018
Skusiłem się dzisiaj na dwa, resztę zostawiam rodzinie, a faworki też kupiłem w cukierni i tak sobie je podjadam ;)
Składniki