Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki - Chrusty prosty przepis
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1828
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 93
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1828
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 93
Składniki
- W misce wymieszać mąkę, śmietanę, żółtka, sól ocet, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. - Blat posypujemy mąką. - Przed rozwałkowaniem dobrze wybić ciasto tłuczkiem przez ok 3-4 minuty będzie smaczniejsze :) - Cały kawałek rozwałkowujemy na cienkie ciasto ok 1-2 mm. - Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na prostokąty lub romby. - Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta . - Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. - odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. - posypać cukrem pudrem.