Faworki/ chrusty

Faworki/ chrusty
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Tradycyjne chrusty, faworki wychodzą mega chrupiące. Znikają jeszcze ciepłe. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 5 łyżek śmietany 18% gęstej,
  • olej do smażenia.
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.

  2. Ciasto zbijamy drewnianym wałkiem około 15 minut(wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).

  3. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na prostokąty ( mniej więcej 6x2 cm), następnie nacinamy na środku i przeciagamy jeden koniec.

  4. Do głębokiej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.

    Smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Usmażone posypujemy cukrem pudrem.


    Smacznego ;)

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 5 łyżek śmietany 18% gęstej,
  • olej do smażenia.
  • cukier puder do posypania.
Składniki