Faworki (chrust) domowe

Faworki (chrust) domowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agiza
Najlepsze faworki jakie znam. Z wielu testowanych przepisów , te są najdelikatniejsze, kruche i rozpływają się w ustach..

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski ,dodać sól, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać żółtka, miękkie masło, śmietanę i spirytus lub ocet. Zagnieść ciasto.Wybijać wałkiem aż ciasto będzie blyszczące a na jego powirzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

  2. Gotowe ciasto odkładamy i przykrywamy miską,żeby nie wyschło. Porcję ciasta cienko wałkujemy i kroimy paski ok 2 cm szerokości. Na środku robimy nacięcie przekładamy jeden koniec przez otwór i przeciągamy.

  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 27 stycznia
Najlepsze!
agiza 28 stycznia
Dziękuję. Są naprawdę pyszne. Takie tradycyjne wałkiem wybijane mają dużo pęcherzyków powietrza.
fafiatko 29 stycznia
Cudne! i z jakimi wiekimi bablami!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki